Koło Naukowe Doradztwa Biznesowego

Bez kategorii

Analiza strategiczna i biznesplan lokalu gastronomicznego

Naszym klientem byli właściciele nowo otwartego lokalu gastronomicznego w Poznaniu. Panowie  zmagali się z problemem pozyskania popularności na rynku lokalnym oraz zwiększenia liczby klientów. Zespół SKN Compertus zaoferował firmie pomoc w sferze jakiej firma nigdy wcześniej nie brała pod uwagę. Wykonaliśmy dla firmy kompleksową analizę strategiczną obejmującą zarówno elementy otoczenia jak i wnętrza organizacji. Do analizy użyliśmy kilku metod planowania strategicznego, m.in. analiza mikrootoczenia 5 sił Portera, analiza potencjału wewnętrznego KCS, analiza SWOT. Wykonaliśmy również ankietowe badanie grupy docelowej. Na podstawie zebranych informacji zaproponowaliśmy zmiany w wyglądzie lokalu oraz w procesie usługowym. Zaprojektowaliśmy dla firmy również strategię marketingową. Dzięki naszej pomocy zostało ulepszonych kilka elementów modelu biznesowego lokalu. Nie tylko nasze analityczne myślenie spotkało się z aprobatą właścicieli ale również innowacyjne pomysły, które pomogły im spojrzeć na prowadzony przez nich biznes z innej perspektywy i lepiej zrozumieć odwiedzających ich klientów.

Rekomendowane artykuły